Ce este osteoartrita? Tratamentul chirurgical al osteoartritei.

Osteoartrita mai este denumita si artroza, fiind cea mai frecvent intalnita forma de artrita. Boala este cauzata de uzura cartilajului articular, acel tesut care acopera capetele oaselor si care ajuta la miscarea articulatiilor. In forma avansata, cartilajul poate sa dispara complet, ajungandu-se la frictiunea oaselor si remodelarea tesutului osos.

Osteoartrita apare in urma degradarii treptate a cartilajului articulatiilor. Cartilajul este un tesut hialin, viu, fara vase de sange si fara nervi, alunecos, cu grosimea de 2-3 mm, care permite micarea lina a articulatiilor, prin atenuarea fortelor de frecare si amortizarea socurilor. In cazul in care cartilajul se distruge, osul se va freca direct pe os.

Boala afecteaza adesea articulatiile coloanei vertebrale, degetelor de la mana, degetului mare de la mana, soldului, genunchilor sau degetelor de la picioare. Osteoartrita de la nivelul genunchiului se soldeaza cu invaliditate in 10% din cazurile (1 din 10 persoane)  aparute la varsta de peste 55 de ani si 25% dintre acestea (1 din 4 persoane) au invaliditate severa. 

ARTROZA – Kinetoterapie Recuperare Medicala

Simptomele osteoartritei

Primele simptome ale bolii sunt:

  • durerea, în special la nivelul mâinilor, soldurilor, genunchilor sau câteodată la nivelul coloanei vertebrala.
  • rigiditatea, care durează mai puțin de o oră , apare dimineața la trezire sau după repaus prelungit.
  • limitarea miscarilor articulare
  • deformari articulare, apar în stadiile tardive ale bolii.

Factori de risc

Artroza apare de obicei in urma actiunii mai multor factori de risc. Astfel, printre factorii care cresc riscul de a face osteoartrita, se numara:

  • Varsta inaintata. Riscul de a face osteoartrita creste pe masura inaintarii in varsta.
  • Sex. Femeile sunt mai expuse riscului de a face osteoartrita, fara sa se stie cu exactitate de ce.
  • Supraponderalitatea, obezitatea. Surplusul de kilograme contribuie la aparitia osteoartritei. Greutatea mare este un stres pentru articulatiile soldului si ale genunchilor. De asemenea, tesutul adipos produce proteine care pot cauza inflamatie in si in jurul articulatiilor.
  • Traumatisme articulare. Unele accidente precum cele produse in timpul practicarii unor sporturi pot creste riscul de osteoartrita. Chiar si cele care s-au produs in urma cu multi ani si care pareau ca s-au vindecat pot sa cauzeze osteoartrita.
  • Stresul repetat la nivelul articulatiei. Daca, prin natura meseriei sau a sportului pe care il practici, cauzezi un stres articulatiei, este posibil sa faci osteoartrita.
  • Malformatii osoase. Unele persoane au din nastere malformatii osoase sau cartilaj anormal.
  • Unele boli metabolice. Printre acestea se numara diabetul si hemocromatoza, o boala ereditara in care organismul absoarbe si stocheaza prea mult fier.

Tratament

Nu exista tratament care sa vindece osteoartrita, dar terapiile disponibile ajuta la reducerea durerii, cresterea mobilitatii articulare si optimizarea functionalitatii.

Terapii fizice

O scadere ponderala moderata la persoanele supraponderale contribuie semnificativ la scaderea durerii, chiar poate reduce progresia afectiunii, mai ales in cazul artrozei genunchiului.

Este indicat ca terapiile de reabilitare articulara sa inceapa inainte de dezvoltarea dizabilitatii.

Artrita reumatoida: 5 tipuri de exercitii pentru maini - Farmacia Ta -  Farmacia Ta

Tratament medicamentos

Printre medicamentele care ajuta la ameliorarea simptomelor osteoartritei, se numara:

  • Acetaminofenul (paracetamolul)
  • Antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), precum ibuprofenul 

Terapii alternative/naturiste

  • Acupunctura. Unele studii au aratat ca acupunctura poate ajuta la calmarea durerii si la imbunatatirea starii persoanelor cu gonartroza.
  • Masajul si fizioterapia aduc beneficii in cazul persoanelor cu artroza.
  • Se recomanda utilizarea unei diete anti-inflamatorii, bazate pe legume, si evitarea dietelor bogate in grasimi saturate.
Cum poti trata osteoartrita

Tratamente chirurgicale si alte proceduri

Daca tratamentele conservatoare nu ajuta, pacientul ar putea avea nevoie de anumite proceduri precum:

  • Infiltratii cu corticosteroizi. Acestea ajuta la reducerea durerii care apare la articulatia afectata.
  • Infiltratii cu acid hialuronic – rol de lubrifiere; pentru ca in artroza cantitatea de lichid sinovial scade, inflitratiile cu acid hialuronic au rolul de inlocuire a celui ce a fost deja prezent in organism.
  • Osteotomie. Aceasta presupune o realiniere osoasa, care are ca rezultat o redistribuire normala a greutatii pe suprafata articulara.

Tratament chirurgical

Cand masurile conservatorii nu sunt suficiente, iar durerea face dificila miscarea unor articulatii, se impune interventia chirurgicala de inlocuire a articulatiilor din zonele afectate, pentru revenirea la activitatile cotidiene normale.

Ca si variante de tratament chirurgical in cazul acestei patologii putem lua in discutie artroplastia (inlocuirea articulatiei cu dispozitive specifice) sau artrodeza (blocarea chirurgicala a articulatiei afectate).

In cazul osteoartritei de la nivelul mainii in care se apeleaza la o artroplastie articulara totala interfalangiana, Enlife Solutions va pune la dispozitie urmatoarele:

PIP, Proteza interfalangiana din silicon, Integra Lifescience, USA
PIP, implant interfalangian din PyroCarbon

Referinte:

Lasă un răspuns

en.Life news

Descoperă mai multe la en.Life news

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura

Scroll to Top